Juuri nyt!

21.12.2012 13.54

Hyviä tuloksia uusiutuvan dieselin käytöstä busseissa

Helsingin seudulla toteutettiin maailman laajin kenttäkoe uusiutuvan dieselin (vetykäsitelty kasviöljy tai eläinrasva) käytöstä kaupunkibussien polttoaineena. Kokeilu toteutettiin OPTIBIO-hankkeessa Helsingin seudun liikenteen (HSL) aloitteesta.

OPTIBIO-hanke todisti, että kehittynyt biopolttoaine voi korvata fossiilisen polttoaineen, jolloin kasvihuonekaasujen päästöjä ympäristöön pystytään vähentämään merkittävästi. Jopa sataprosenttisen dieselin käyttö onnistui hyvin ilman muutoksia tankkausjärjestelmiin tai ajoneuvoihin. Hyvälaatuinen biopolttoaine voi siis korvata fossiilisen jopa kokonaan. Kasvihuonekaasupäästöjen lisäksi muutkin haitalliset päästöt, kuten hiukkaset ja typen oksidit, vähenivät huomattavasti. 

Hyvien tulosten ansiosta useat bussiyhtiöt siirtyivät käyttämään uusiutuvaa dieseliä tavallisessa liikenteessä. Hyvälaatuista uusiutuvaa dieseliä voi tankata huoletta, sillä se soveltuu kaikkiin dieselmoottoreihin korkeina pitoisuuksina fossiilisen dieselin seassa tai jopa sellaisenaan.

Kaiken kaikkiaan OPTIBIO-hanke kesti kolme ja puoli vuotta. Testiajossa oli mukana noin 300 bussia neljältä eri liikennöitsijältä. Testin aikana ajettiin yli 50 miljoonaa kilometriä vuodesta 2007 aina vuoteen 2010 saakka. Polttoaineina käytettiin 30 prosenttista tai 100 prosenttista uusiutuvaa dieseliä. Kenttäkokeen lisäksi VTT:llä tehtiin laajoja laboratoriotutkimuksia.

Lisää tietoa tutkimuksen tuloksista


Palaa otsikoihin